Když jsem ve Vietnamu viděla, jak si děti pochutnávají na mixovaném nápoji Sinh to bo, neboli smoothie z avokáda a kondenzovanýho mlíka, neuměla jsem si představit, že bych to kdy pozřela. I když je avokádo ovoce, známe ho spíš ze slaných chodů, ať už z dipu guacamole nebo ze salátů. Nojo, jenže ono je nasladko taky moc fajn. Oblíbila jsem si ho třeba v tomhle Avokádovém raw dortu anebo ho přidávám právě do smoothie. Ale bez salka, z toho mám pořád totiž dost respekt!
K týhle exotice ve skleničce vám stačí pár surovin, který seženete už v kdejakém supermarketu. Minule jsem totiž už i marakuju potkala dokonce v Bille. Byla sice nezralá, ale ona vám teď přes léto na sluníčku hezky dojde. Musíte si počkat, až bude pěkně krabatá. A až ji pak rozpůlíte, rozvoní vám celou kuchyni! Je to jedno z těch exotických ovocí, který si pro jeho vůni vážně zamilujete.
Marakuja dodá avokádu šmrnc, jemnost a chuť mu ale propůjčuje kokosový krém. To je vám tak jednoduchá a báječná záležitost, že jestli navíc milujete Raffaello, budete ho chodit mlsat i jen tak s kapkou javorovýho sirupu, stejně jako já!
Rychlý recept na koko-krém
Potřebujete jenom šťavnatý strouhaný kokos (používám výhradně ten od Alnatury), pár lžic kokosovýho oleje, vanilku a špetku soli. A pak pořádně výkonný mixér. Já mixuju ve Vitamixu, a dopředu upozorňuju, že tyčákem vám to bohužel nepůjde… A vůbec, buďte opatrný i na svý výkonnější domácí pomocníky, snadno je při výrobě můžete uvařit. Mixujte proto s přestávkama!
Nasypte kokos do mixovací nádoby (500 g), přidejte 4 lžíce kokosového tuku, špetku himalájské soli a semínka z jedné voňavé vanilky. Pak zapněte mixér a za 3 minuty máte tu nejbáječnější kokosovou pomazánku na světě!
Když ji budete používat nasladko a spotřebujete ji do jednoho týdne, klidně si tam nalijte trochu javorovýho sirupu (3 lžíce) hned a dobře rozmixujte i s ním. Jestli plánujete dělat třeba curry s krevetama, tam ho taky přidávám, směs neslaďte, mohla by se vám zkazit dřív, než po tom uplynulém týdnu řeknete švec. ;) A můžete tak koko-krém přidávat do snídaňových kaší, do polívek i do thajských jídel klidně čtvrt roku.
Chia semínka pak smoothie dodají pořádnou dávku energie a banán ho příjemně dochutí. Když bude parno, dejte místo části vody led. Kytičky jsou tady hlavně na ozdobu, měla jsem nějakou romatickou náladu, a tak jsem otrhala jasmín a tařičku. Jasmín je sice jedlý, ale tařička ne, a proto je tam jenom na okrasu.
P.S.: Já vím, že je léto a borůvek i malin je všude milión. Mě ale trocha exotiky baví, i když se to zrovna nenosí! ;)
P.P.S.: Jsem zase ve Vietnamu. Myšlenkama a se skleničkou tohohle krémovýho zelenýho potěšení v ruce. A závidím si.
Nejlepší mixéry široko daleko. Nekecám. Na mou duši, na psí uši!
Kuk na mixéryChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
1. Oloupejte banán, rozkrojte marakuju i avokádo a připravite si kokosový krém.
2. Nasbírejte si květy na ozdobu. :)
1. Avokádo, marakuju, banán, koko-krém a chia dejte do mixéru.
2. Vše zalijte vodou a trochou sirupu a rozmixujte do hladka. Já používám Vitamix, pokud ho nemáte, použijte vlastní výkonný mixér.
3. Dozdobte chia semínky, strouhaným kokosem a třeba kvítky jasmínu a tařičky.
Dobrý den můžu použít i jiný kokosovy krem
Dobrý den, pokud jde o kokosový krém, tak samozřejmně můžete použít ten, který máte. :)
Zdravím, mohu se zeptat, kde berete inspiraci na přípravu smoothie?
Dobrý den, tak různě. :) Na cestách, podle toho, co kde ochutnám, podle nálady, i dostupnejch surovin a sezónnosti. ;)