Kvafličky neboli kvasové vafle jsou jedna z nejrychlejších a nejlepších víkendových snídaní vůbec. Moje ségra vám to dosvědčí. Snídala je v sobotu, aby se posilnila na krajskou soutěž ve zpěvu, a pak taky v neděli. Protože ve svý kategorii vyhrála! Měla na ně zase chuť, a tak jsme je upekly znovu.
Jako nechci se úplně chvástat… Kecám. Chci. :D Moje mladší sestřička zpívá jako Bůh! :) Je fakt neskutečně šikovná. Jsem hrdá až na půdu! Ráda bych se tu vytáhla i s těma kvasovýma vaflema, že za to třeba taky trochu můžou, :)) ale to mi asi neprojde… Každopádně ať tak či tak, ty kvafle jsou taky jedna báseň a navíc rychle hotový.
Zkuste je někdy, až budete mít čas hodovat!
Já používám jedlou sodu (100% hydrogenuhličitan sodný) v případě, že potřebuju těsto nadýchat, ale zpracovávám ho hned (jako u vaflí anebo rychlých lívanců). Naproti tomu prdopeč (prášek do pečiva) obsahuje navíc kromě vinnýho kamene i škrob, kterej nadýchání „pozdrží“ do doby, než se teplota těsta v troubě zvýší a kdy se teprve kypřicí látky (oxid uhličitý) začnou postupně uvolňovat, přidávám ho a používám teda spíš na pečení dortů. I proto se jedlá soda a prdopeč nedají zaměnit v poměru 1 : 1.
PS: Dneska jsem byla na nečekaný exkurzi v Marmeládách s příběhem, takže příště budou kvafle s rakytníkem a hruškou s růžovým pepřem a s čerstvým ovocem. Mňám!
PPS: Ten boží pocákanej talířek je z kolekce Venus white od Bloomingville z Kitchenetteshop.cz (i ten růžovej se spirálkou).
Máte doma sklep?
A mohla bych ho vidět?
Mám pro vás slevu 10% při objednání na zembag.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
Zaktivujte si kvas.
Pokud chci mít kvafličky v neděli ráno k snídani, začínám v sobotu večer s následujícími kroky:
1. Lžíci kvasu smíchejte s vodou (100 ml) pokojové teploty.
2. Přisypte špaldovou mouku (100 g), zamíchejte, zakryjte potravinovou fólií (nebo čím je vám milé) a nechte v pokojové teplotě stát 6–12 hodin (já většinou začínám s dalším postupem po uplynutí 6–8 hodin, asi máme doma teplo).
Aktivní kvas neboli rozkvas po 6–12 hodinách.
3. Teď můžete odebrat lžíci rozkvasu do skleničky, zahustit lžičkou mouky, sklenici dobře uzavřít a dát do lednice na příští použití.
1. Vyšlehejte si dvě celá vejce od šťastných slepiček.
2. Přilijte smetanu, prošlehejte, pak přidejte rozkvas (aktivní kvas) a znovu promíchejte.
3. Nakonec přisypte vanilkový cukr, mouku, jedlou sodu a sůl a spojte v hladké kypré těsto.
Kypré těsto na vafle z kvasu. Šup s ním do vaflovače!
4. Do rozehřátého vaflovače dejte ždibec přepuštěného másla a nalijte lžíci těsta.
TIP: Z uvedeného množství vyrobíte 14 malých kvafliček anebo 7 velkých, stačí, když místo jedné naplníte mřížky dvěma lžícemi těsta. Já mám ráda, když jsou vafle menší a střapatý.
5. Kvafličky pečte zaklopené 2–3 minuty a pak je můžete rovnou začít zdobit.
6. My se ségrou máme tak nějak historicky rády Apfelmus. Takže na kvafličkách nám nemůže chybět. Pak jsem přidala mražené ovoce (lesní směs) a trošku cukru. Komu cukr vadí, klidně použijte některý ze sirupů anebo jen ovoce. Hrajte si, co hrdlo ráčí! :)
Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...