Se zcela seriózním výrazem ve tváři bych vám ráda představila ten nejlepší recept na linecký cukroví, který jsem kdy v životě jedla (promiň, babi)! Bez legrace. A že jich bylo. Linecký je asi moje vůbec nejoblíbenější cukroví. Miluju tu kombinaci voňavých pečených sušenek s kyselou marmeládou. A letos se mi navíc povedla linecká dokonalost, která nepotřebuje obměn. Přesně takhle je odteď budu píct každej rok!
Dřív jsem linecký dělala klasicky i se žloutkem, jen částečně z kvalitní celozrnné a bílé mouky. Ale letos jsem recept vytunila. Já vím, že samochvála smrdí… A proto si otevřete okna, bude to chtít udělat pořádnej průvan!
Po pídění se, jak že to linecký cukroví vlastně vzniklo a jak má správně vypadat, jsem se dostala třeba k poměrům pravého a nefalšovaného receptu na „linecká očka“. Moje cesta vedla až do Rakouska. „Očka“ nebo taky „oka“, jak jim cukráři v Linci říkají, se tu vykrajují hlavně kulatýma formičkama. Neví se přesně, jestli linecké cukroví pochází přímo z Lince a jestli se i podle toho jmenuje, ale ví se tu, že nemá nic společného s lineckým koláčem, který je tady naopak doma. Pravé linecké cukroví na rozdíl od koláče (1 díl mouky : 1 díl tuku) má mít poměr surovin 1 díl cukru : 2 díly tuku : 3 díly mouky, a to jsem se snažila co nejvíc dodržet.
A teď k tomu mýmu pokladu. Část tuku (másla) jsem v receptu nahradila obsaženým podílem tuku v mandlový mouce (v drcených mandlích) a klasickou mouku jsem vyměnila za špaldovou a mleté vločky. Mandlovou mouku používám buďto takovou, kterou si sama z mandlí namelu, anebo s vyšším obsahem tuku, jako třeba tuhle. Mandlové mouky koupíte totiž různé, s vyšším i nižším obsahem tuku – kolem 50 % nebo 10 % – a to je pak dost rozdíl. Pokud použijete mandlovku s nízkým obsahem tuku, másla krapet přidejte, ať zachováte pojivost. Místo cukru jsem přidala svůj oblíbený javorový sirup. A vajíčka i mléko jsem vynechala úplně, nebylo jich třeba. Máslo, tuk v mandlové mouce a javorový sirup drží těsto dohromady bezvadně!
Výsledek je doslova neuvěřitelnej. S těstem se krásně pracuje, nedrolí se (mějte jen mandlovou mouku opravdu hladkou) a dobře drží. Po upečení je cukroví křupavý (nechte ho do druhého dne v papírové krabici odpočinout) a další den po namazání vláčný jako správný linecký. Recept vám nezabere moc času, podobně jako klasická těsta na cukroví. Jen ho nezapomeňte nechat odpočinout v lednici. Já mu dávám večer dobrou noc a ráno už ho/s ním válím.
Chcete recept bez živočišných produktů? Pak vyměňte máslo za rostlinný tuk, a pokud byste rádi linecké bez lepku, pohrajte si s bezlepkovou moukou (pohankovou, rýžovou, amarantovou moukou… s bezlepkovou směsí) – a dejte mi vědět, jak to dopadlo, vyzkoušené to tentokrát nemám.
A než se do toho pustíte, oprašte si marmelády ve spíži nebo si pořiďte nějaké kvalitní v obchodě. Já za vůbec nejlepší považuju Marmelády s příběhem. A trošku jsem letos experimentovala s druhama. Ochutnala a vyzkoušela jsem jich myslím hodně. Vlastně kdyby teď přišla válka, budu živa jen z marmelád… tejden. Zas tolik jich nemám. No, i když, posuďte sami…
PS: Hruška–vanilka do focení nepřežila.
Trénovala jsem na ovesných palačinkách. A protože měly na Instagramu úspěch, sepsala jsem vám recept i na ně. Nejvíc se mi k lineckým ale hodí: šípková, červený rybíz, černý rybíz, malinová, višňová, angrešt s maččou a kiwi. Na sítích zaznívala ještě malina–chilli, ale to nechávám na vás, na mě už je to asi moc divoký. :)
Na 8 palačinek
Nejdřív si umixuju vločky dohladka, zaliju je mlékem přímo v mixovací nádobě, přidám vyklepnutá celá vajíčka a špetku soli. Umixuju na těsto a smažím na přepuštěném másle. Mažu marmoškou, podle chuti.
PS: Fotit linecký v prvním sněhu mezi panelákama je zážitek. Asi to budu dělat častějc! :D
Doplňky stravy, kvalitní produkty pro zdraví i do kuchyně. To chceš!
Pro inspiraci semMám pro vás slevu 5% při objednání na fabini.cz!
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA5
Z uvedeného množství upečete dva plechy, tudíž 40 „oček“.
1. Na kuchyňské lince si nechte povolit máslo.
2. Namelte si vločky na mouku.
3. Nastrouhejte si čerstvou kůru z citrónu.
1. Smíchejte všechny suché ingredience: mandlovou mouku, namleté vločky, špaldovou mouku a špetku soli.
2. V robotu, já používám KitchenAid, směs smíchejte s povoleným máslem, javorovým sirupem a čerstvou citrónovou kůrou.
TIP: Pokud máte těsto příliš suché (ať už to způsobí ne příliš dohladka namleté vločky anebo moc vysušená mandlová mouka), přidejte do těsta trochu vláhy (mléko: živočišné, rostlinné anebo klidně i vajíčko, jestli jste na něj zvyklí). S těstem je potřeba si hrát, neberte proto recept jako 100% dogma, ale zkoumejte jeho charakter a vytvořte ho tak, aby se vám s ním dobře pracovalo.
3. Uhnětené těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho přes noc uležet v lednici.
TIP: Pokud spěcháte, dejte těstu čas alespoň 4 hodiny.
Uřízněte si dostatečně velký kus fólie a těsto do ní zabalte jako velký bonbón. Anebo salám. :))
4. Druhý den těsto rozdělte napůl a rukama prohněťte, aby povolilo a dobře se s ním pracovalo.
5. Na pracovní desku položte arch pečicího papíru, těsto na něm (zcela) zakryjte druhým pečicím papírem a vyválejte ho na tloušťku asi 3 mm – snažte se válet rovnoměrně. Pokud bude někde tenké moc a jinde příliš vysoké, bude se nepravidelně péct a můžete nějaké kousky snadno připálit.
5. Vykrajujte nejprve kousky s okýnkem. Zbytky po vykrojení splácejte pokaždé dohromady, vyválejte placku znovu a dál vykrajujte, dokud vám nedojde těsto.
TIP: Můžete používat různá vykrajovátka, já nejradši „očka“. Pomoct si s přesunem na plech můžete prohnutou cukrářskou paletou.
6. To stejné opakujte s druhou polovinou těsta a vykrájejte spodky lineckých bez okýnka.
7. Plechy pečte na střídačku vyložené pečicím papírem v předehřáté troubě na 170 °C 3–7 minut podle tloušťky těsta. Tohle moje cukroví se peče ohromně rychle, tak buďte ve vlastním zájmu blízko trouby. ;)
8. Linecké nechte vychladnout a ideálně druhý den je hojně namažte marmeládou podle chuti. Tak, aby vám uprostřed vylezla z okýnka skoro ven.
Dělám to tak, že dávám víc džemu doprostřed a míň do krajů, abych neměla cukroví opatlaný.
TIP: Linecký „cukruju“ mandlovou moučkou smíchanou se špetkou skořice. Ale samozřejmě můžete, jak jste zvyklí.
Dobrý den, myslíte, že by se dal zaměnit sirup za erythritol? Respektive nějaký tip, jak přibližně upravit suroviny vzhledem k záměně tekutá/sypká přísada? Děkuju :)
Dobrý den, postupovala jsem dle pokynů. Použila jsem mandlovou mouku od Aliky – 50% tuku. Těsto bylo mastné/vlhké dost, ale rozpadalo se mi. Bylo těžší s ním pracovat, ale šlo to. Tenčí těsto se lámalo už ve formičce. Další problém byl v pečení. Ani po deseti minutách nebylo těsto na 170 stupňů dozlatova, ale nechtěla jsem přepékat. Tak nemá tak hezkou barvu jako tady na fotkách. Nenapadá mě, co dělat jinak. Máslo jsem použila více změklé, ne přímo z lednice. Vločky mohly být trošku hrubší po namletí. Nic jiného mě nenapadá. Těsto nebylo pojivé, ale více bych jej neředila. Nějaké tipy?
Dobrý den, nevím jestli jsem to v textu nepřehlédla, ale na těch cca 40 kusů jsem nenašla množství surovin jen rozdělení na díly. z jaké váhy tedy vycházíte ?
Nejlepší cukrovi! Pecu podle Tvého receptu už druhé Vánoce a jsem nadsena! Cukrovi normálně nepecu (a Vánoce neslavím), ale tohle je tak jednoduché a dobre, ze ho dělám i v průběhu roku na různé rodinné oslavy. Nahrazuju máslo kokosovym olejem, hůř se s tím pracuje (citlivost na teplotu=>těsto rychle měkne), ale už jsem si najela systém a jde to. Letos ujizdim na malina&cokolada kombinaci, takže Malinová marmoška a namocim je do hořké čokolády. Tohle je skutečně jediný můj vánoční počin, a dělám ho opravdu s radosti a láskou. A mimochodem-miluju jak ta mandlova mouka s citronovou kůrou provoní cely dům. Mockrát děkuji za super recept a krásné Vánoce! ❤️
Ahoj Jani, tyhle Linecké jsem dělal již po druhé , ale i loni i letos se mi stalo, ze se mi až moc rozlozeli- až rozmocili- nevím kde je chyba – jestli ve skladování nebo ze jsou jiné mouky ?Nikdy se mi to nestalo a to jsem se napekla cukroví …loni jsem Mazala domácí marmeladou a skladuji v kovové krabici v chladu … letos jsem marmelády koupila kvalitní / Marmelády s příběhem , a vypadají ze do Vánoc rozpadnou – jsou jak houba ?
Ahoj Kateřino, nejdřív Tě zkusím odkázat na článek, kde obecně vysvětluju spoustu věcí, který člověk může přehlídnout, když peče/vaří podle receptů, a výsledek pak nesplňuje jeho očekávání: https://www.zasadnezdrave.cz/blog/jak-pect-a-varit-podle-receptu-aby-se-vam-to-povedlo/, zkus si ho, prosím, přečíst opravdu od začátku až do konce, najdeš tam spoustu tipů (i přes to, že třeba pečeš hodně), který se Ti můžou hodit obecně, ale taky Ti můžou vysvětlit, proč se Ti třeba to linecký úplně nepovedlo. Bohužel nevím, jak Tvůj výsledek vypadá, a protože mně i mnoha lidem kolem, co mi svoje výtvory posílají, recept funguje a to už několik let, netuším, co může být špatně. Moc mě to mrzí… Napadají mě otázky: Jak cukroví skladuješ? V suchu (já vystýlám papírovou krabici ubrousky třeba)? Kolik marmelády na linecký očka mažeš? Jaký „jiný mouky“ máš namysli? Jakou mandlovou mouku používáš (přečetla sis úvod receptu, kde o variantách píšu)? Jsou linecký dostatečně upečený? Atd. atd. ráda bych Ti poradila, ale mně se nikdy žádný linecký nerozmočily… Každopádně držím palce, krásný Vánoce, a kdyby ses tím měla nějak trápit, poohlídni se po receptu, kterej Ti bude vyhovovat. <3 PS: Slečna pod Tebou před pár dny mi zase psala, že má linecký moc tvrdý, a jestli se naopak rozleží... :))
Jani děkuji moc za radu, nic jsem v receptu neměnila, vše přečetla třikrát, mandlovou mouku měla s 50% tuku, vločky ,špalda – upekli se nádherně a týden vydrřeli dokonalé a skvělé a chuťově nejlepší co jsem kdy měla. Ale po tomhle týdnu se mi pak začali téměř rozpadat – mam je v plechové krabici vyložené ubrousky. Vím, že jsi psala, že u Vás více než týden nevydrží, protože se sní, nevím zda jsem je nepekla moc brzo. Po upečení jsem z nich měla takovou radost, jak jsou dokonalé a teď nad nimi pláču…i tak moc děkuji za skvělé recepty, já se o ně pousím ještě jednou těsně před Vánocemi.
Dobrý den Jani, moc děkuji za odpověď. Kouknu na to ještě a zkusím asi s tím sirupem, tenké sušenky jsem zkoušela (předpokládám, že zmiňujete tloušťku, že mají být spíše tenčí než tlusčí), ale bohužel těsto mi vůbec nedrželo pohromadě, pokud jsem udělala tenké – bylo moc povolené. Také po upečení získaly sušenky takový zubatý okraj…ještě jsem přemýšlela, zda používáte celozrnnou špaldovou mouku nebo bílou, já totiž použila celozrnnou.
Děkuji a přeji krásné Vánoce :)
Evi, tyhle linecký, jak můžete i vidět na fotkách jsou zubatý trošku díky mandlový mouce, která má „drobečkový“ charakter. Špaldovou mouku používám různou podle toho, jakou mám po ruce, funguje to s oběma. Jen jsou z celozrnné mouky ty sušenky víc tvrdší, což zase odpovídá hrubší struktuře celozrnný mouky. Krásný Vánoce i vám! :)
Dobrý den, moc děkuji za recept, mohu se jen zeptat, je v pořádku, že jsou po upečení tvrdší? Změknou ještě nebo jsem něco udělala špatně? Použila jsem místo javor. sirupu, čekankový. Těsto bylo hodně jakoby měkké, takže jsem nedělala tak tenké, jako třeba linecké. Moc děkuji Eva
Dobrý den, Evi, strašně záleží, jak tlustý je máte vyválený. Já je mám měkký prakticky stejně jako běžný linecký, když se nechají 2-3 dny namazané marmeládou odležet. Taky se nesmí „přepíct“, aby nebyly jak sušenka, ta doba pečení je taky závislá na tloušťce cukroví. Snažila jsem se to v receptu maximálně popsat, ale ten rozptyl doby pečení jsou 4 minuty, prostě záleží… I na tom, jak vám peče trouba. S lineckým obecně se musí docela dost rychle pracovat, jinak se lepí, jak se rozehřeje máslo… Takže mě to třeba i, pamatuju se, docela trvalo, než jsem se s ním naučila. Tak ať se dílo podaří a chutná vám! Krásný Vánoce! PS: Jinak s čekankovým sirupem v pečení nemám zkušenost, ale kdyžtak si přečtěte článek s tipy, jak péct a vařit podle receptů, aby se to povedlo, třeba tam najdete nějaký tip, co se vám může hodit: https://www.zasadnezdrave.cz/blog/jak-pect-a-varit-podle-receptu-aby-se-vam-to-povedlo/
Linecke podle receptu je vynikající. Už v syrovém stavu je fantastické. Loni pečeno 2x a letos se chystám znovu.
Jééé, to mám radost, děkuju Péťo! :) Jsem ráda, že Ti mandlový linecký tak chutná. Krásný Vánoce! <3
Dobry den,
Mohu pouzit misto mandlove mouky koupene mlete nandle (lehce jiz oprazene)?Kupuji v DM.A pak dotaz,nemam javorovy sirup.Cim bych ho mohla nahradit?Mam pouze datlovy,ale ten je chutove moc vyrazny.Myslite,ze bych mohla pouzit nerafinovou cukrovou moucku z trtinoveho cukru?
Dobrý den, Evi, ty opražené mandle asi použít můžete, jen s nima opatrně, bude cukroví díky opražení trošku tmavší, a možná bude rychleji hotové. S datlovým sirupem dělala tyhle linecký moje kamarádka, co teď studuje v Izraeli a prý ji s ním moc chutnají. Tak bych ho taky úplně nezatracovala, jen bude těsto asi zase tmavší. :) Cukrem javorový sirup nahradit 1:1 určitě nejde, protože je sypký, kdežto sirup tekutý, takže byste si musela pohrát s poměry a konzistencí, možná přidat vajíčko… a výsledek tak není jistý. Držím palce! :) Krásné Vánoce!
Recept vypadá úžasně! Myslíte, že by šlo nahradit máslo stejným množstvím kokosového oleje?
Děkuju, Věrko! Jsem ráda, že Vás recept zaujal. :) Možná by to šlo, ale nezkoušela jsem to. Pokud do toho půjdete, mějte jen na mysli, že kokosový tuk narozdíl od másla je 100% tuk, máslo jen cca 82%. Takže bude potřeba trošku přisypat některou mouku, aby Vám těsto drželo a nebylo moc matlavý a nelepilo příliš. A taky bude mít těsto specifickou kokosovou vůni, pokud nepoužijete kokosový olej bez vůně.
Pěkné dopoledne Jani, pekla jsem podle Tebe dvoje zdravější cukroví a jsem z něj nadšená. Mandlové linecké jsem dělala bohužel jen z poloviční dávky. Už teď vím, že příští rok minimálně z celé dávky. Jsou výtečné. Ale pozor, těsto je při válení a vykrajování strašně křehké, vydržte, stojí to za to. A taktéž u rohlíčků, tady jsem dělala celou dávku a měla jsem dělat dvojitou. Ale nezoufejte ani tady, ty se mi zase při přendavání na mřížku mou neopatrností lámaly, ale jen pár. Dopřejte všemu čas, užijte si pečení jako já. Uvidíte, vyplatí se. A opravdu jsou lískové oříšky a hlavně opražené to nej, co jsem kdy do rohlíčků – tedy nezdravých – dávala. A je to škoda. Moc mi obojí chutná. Tuze mi chutná. Díky za skvělý recept, jsou vítězem ve zdravém cukroví, které jsem letos pekla. Mám foto na IG – mari.klee
Mari, moc děkuju za krásný a vyčerpávající komentář, a těší mě, že u vás oboje moje cukroví má takový úspěch! <3 Krásný předvánoční čas! J.
Dobrý den Jani, kolik kousků už slepených je prosím z této várky? Chystám se na něj o víkendu, tak aby vydrželo do Vánoc :) Nebo jestli rovnou udělat dvojitou!
Dobrý den, Kristýnko, z uvedenýho množství uděláte cca 40 slepených kousků cukroví. Těší mě, že je zkusíte letos podle mě! :) Dejte pak vědět, jak to dopadlo, moc děkuju! J.
Dobry den, prosim vás. Kdy začít pect toto cukrovi, klasické linecke se pece minimálně 2-3tydny před Vánoci. Aby se rozlezelo. A druhy dotaz: jak dlouho vydrzi toto cukrovi dobre.Do jaké doby ho spotřebovat ?
Děkuji.
Dobrý den, Simi, peču je 14 před Vánoci a do týdne po Vánocích jsou pryč. Takže jak přesně dlouho vydrží zatím nevím… Jestli se do nich pustíte, dejte vědět, jak se povedly. :) Krásný adventní čas! J.
Jani díky za odpověď. Teď jsem našla váš recept na vanilkove rohlicky. Takže ty zkusím určitě. Linecké mě také neminou. Ale nakonec udělám se žloutek. Pošlu foto rohličků- těch vašich :-) Krásný adventní čas ?
Jsem ráda, že rohlíčky zkusíte, Simi! :) Těším se na fotku, na kurzu pečení v Gourmet Academy všem moc chutnaly! Krásný adventní čas i Vám! <3
nevite, cim nahradit spaldovou mouku? bezlepkove ovesne vlocky mame, ale nevim, jakou bzl mouku pouzit misto spaldy. dekuji
Ahoj Makrét, čistě bez lepku jsem je nedělala, ale viděla jsem, že Jana Dell-Plotnárková z Živý kultury teď dělala tyhle čistě mandlový „linecký“. :) Recept najdeš tuhle: https://www.instagram.com/p/BcQGmZ5A7gH
Díky moc a díky taky za všechny úžasné recepty :o)
Dobrý den Jano, bylo by možné vynechat ovesnou mouku a nahradit ji nějakou jinou? Díky moc za odpověď :o).
Dobrý den, Alenko, zkuste třeba špaldovou anebo celozrnnou. ;)
Dobrý den, dnes jsem zadělala dle Vašeho receptu, ale dala jsem jen 70 ml javorového sirupu, neboť s tímto množstvím má těsto pěknou konzistenci, kdybych dala celých 130 ml asi bych ho nedala do kupy. Opravdu ho tam přijde tolik ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Lenko, to je mi líto, že Vám recept nezafungoval… Nicméně jsou suroviny uvedené správně. Chodí mi reakce pozitivní i s fotkama lineckého už upečeného i namazaného, a zatím jen jedna, kde mi paní psala, že má těsto „řidší“ a co s tím… Když se podíváte na klasický recept na linecké, obsahuje zpravidla více tuku a žloutky nebo i celá vejce navíc, které ale tím pádem technicky obsahují podobné množství „tekutiny“, jako tady uvádím javorový sirup. Pokud jste postupovala přesně podle receptu a máslo jste např. nerozpouštěla (občas to někomu může přijít jednodušší, ale skutečně to zaměnit za máslo „odražené“ z lednice, a kompaktní, nelze) nechala jste těsto odpočinout, pak může být problém ještě např. v kvalitě mandlové mouky a jejím obsahu tuku… každopádně, spravit se to v zásadě dá, ubráním javorového sirupu a částečným nahrazením třeba kokosového cukru (opatrně jen s tím, že vám těsto může zbarvit do tmava), anebo přidáním mouky, prostě to trochu zahustit. Moje zkušenost je ale taková, že to potřeba není, recept mi funguje, jak můžete vidět i na fotkách. Snad se Vám s tím něco povede vymyslet a nepřijde Váš čas na zmar. Děkuju za Vaši reakci. Krásné svátky! :) Jana
Výborné!!!!!!!! Povedlo se a chutná báječně :P
Hali, to jsem moc ráda! Děkuju za milou a pozitivní zpětnou vazbu. :)) Krásné Vánoce! <3
Dobrý den, je možné použít v recepbu mandlovou „mouku“ připravenou doma, tedy blanšírované mandle rozmixované v mixéru (používám vysokorychlostní mixér, který mandle rozmixuje najemno)? Konkrétně se mi jedná o obsah tuku, který bude v doma připravených rozmixovaných mandlích vyšší, než v kupovaných mandlových moukách. Děkuji Tereza
Dobrý den, Terez, přesně to, co popisujete, vysvětluju v úvodu receptu i tady v komentářích. ;) Můžete si mandlovku sama namlít, cituju z úvodu: „Mandlovou mouku používám buďto takovou, kterou si sama z mandlí namelu, anebo s vyšším obsahem tuku, jako třeba tuhle. Mandlové mouky koupíte totiž různé, s vyšším i nižším obsahem tuku – kolem 50 % nebo 10 % – a to je pak dost rozdíl. Pokud použijete mandlovku s nízkým obsahem tuku, másla krapet přidejte, ať zachováte pojivost.“ Vy si naopak pohlídejte, aby nebylo těsto příliš mastné, a uberte pak třeba krapet másla, respektive ho přidávejte postupně a uvidíte, jak bude těsto lepivé. Každé mandle mohou být trochu jiné, víc šťavnaté nebo naopak sušší. Jen to vždycky chce nadrtit moučku, hodně do hladka, aby bylo těsto co nejvíce kompaktní. Ať se vám hezky peče!:) Krásný první advent, Jana
Jani, nadhera! Nevis jestli by sel sirup nahradit medem?
Děkuju moc! :) Nezkoušela jsem, ale myslím, že by to jít mohlo. Kdyby to bylo málo tekuté, přidala bych např. rostlinné mandlové mléko trošku. ;) Pak už mě jen k tomu napadá, pozor na alergie, někomu med může vadit a bude to mít samozřejmě i odraz v chuti.
juuuu vypadá to dobře, už z obrázku cítím tu famózní vůni, příští týden jdu do toho Kujíí
To mám radost, Naty, ať se povedou! <3
Ahoj určitě tenhle recept vyzkouším letos na vánoce :) jen se chci zeptat v receptu je tedy mouka (mandlová) nebo moucka? Jelikož si psala že si nahradila část tuku z mouky tak mě to celkem zarazilo, protože mandlová mouka by mela být tuků úplně zbavena :) děkuji za odpověď :)
Ahoj Míšo, moc díky za super dotaz, kterej mě nenapadlo víc rozvést v textu, takže to tam doplním. Strašně záleží, jakou mouku koupíš a použiješ. Já třeba měla mouku, která obsahovala přes 50% tuku (jako třeba tahle), ale můžeš koupit i mouku mandlovou téměř bez tuku, jak píšeš, třeba tuhle – výrobce uvádí 12g tuku ve 100g mouky). A často si ji také sama melu, a to pak jsou oříšky vč. tuku také, takže takhle to vlastně celé vzniklo. ;) Ať se linecké vydaří, jdu to rozepsat do textu přímo v receptu.