Hummus doma jíme minimálně jednou týdně. A dělám ho pokaždý malinko jinak, aby se nám to neokoukalo. Tentokrát jsem se nechala inspirovat perskou kuchyní, a Jary mi řekl, že to je ten nejlepší hummus, jakej jsem kdy udělala. Tak třeba vám taky tak zachutná. Tady ho máte!
Tchyně s tchánem se před nedávnem vrátili z Íránu. A protože si z cest navzájem vždycky vozíme kuchařky anebo různý gastronomický speciality, neminul nás ani tentokrát dáreček v podobě íránský směsi koření, krabičky šafránu a čerstvý datlový pasty. Hned jak jsem ke všemu přivoněla, rozběhly se mi myšlenky směrem do kuchyně a okamžitě jsem začala bloumat nad tím, co z toho rovnou využiju k večeři. :)
Po ruce byla vařená cizrna, tahini, citrony, česnek… a tak bylo jasný, že rozjedu přípravu hummusu. Máte rádi marockej hummus z Marks & Spencer? Já jo. A tak když jsem přivolněla k pytlíčku koření a ochutnala datlovou pastu, řekla jsem si, že zkusím připravit něco podobnýho.
Dala jsem si stranou část cizrny a ze zbytku umixovala hladkou pomazánku se lžičkou íránskýho koření, kterou jsem pak přidala i ke kuličkám luštěniny a orestovala je spolu s cibulí, česnekem a čerstvou datlovou pastou, a ozdobila tím celou tu hummusovou parádu!
Advieh je perský výraz pro koření a zároveň směs, která v různých obměnách prostupuje perskou kuchyní. Nejčastěji může obsahovat: šafrán, kardamom, skořici, muškátovej oříšek, červenou papriku, koriandr, ale taky sezam, chilli a květy růží. Já mám ty směsi dvě, jednu s chilli a jednu míň pálivou, ale do tohohle receptu jsem použila tu ostřejší. A na tu vám dám návod. Podmínkou je mít všechno koření v prášku, ať se vám to dobře míchá. Anebo pokud máte jen semínka, případně kombinaci, hoďte všechno (kromě chilli vloček) do hmoždíře anebo blenderu a rozmixujte to napadrť.
Důležitý je všechno dobře promíchat a mít bez kousíčků, až na to chilli. To mi chutná, když z toho vyčnívá, a občas se do něj můžu zakousnout. Ale to nechám na vás!
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Siemens.
Nejlepší mixéry široko daleko. Nekecám. Na mou duši, na psí uši!
Kuk na mixéryChcete slevu 10%? Tak jo. Při objednání na traminal.cz
zadejte v košíku můj slevový kód
JAJA10
Jako první si připravte hummus. Pro detailnější popis, jak na krémový hummus se jukněte do úvodu receptu na avokádové lodičky.
1. Uvařenou/sterilovanou cizrnu dejte do mixovací nádoby.
2. Přidejte k ní česnek a přilijte citronovou šťávu, tahini (dobře a od spodu ho rozmíchejte, ať nemáte na dně usazený sezamový „kal“ a navrchu jen olej) a olivový olej, česnek bez vnitřního klíčku (může vás dráždit a způsobovat vám pocit těžkosti po jídle) – a klidně ho i chvilku nechte neutralizovat v kyselé citronové šťávě, nebude pak ani trošku palčivý. Přidejte sůl a koření a do hladka rozmixujte s ledovou vodou.
TIP: Víc než na gramáž uvedených ingrediencí v receptu, dbejte na vlastní pocit. Hummus musí být krémový. Pokud je příliš hutný, přidejte tahini, olivový olej, kapku vody, citronovou šťávu… Každá cizrna je trošku jinak „vodnatá“ – záleží, jak dlouho jste ji vařili/případně použili sterilovanou, která je tvrdší/“sušší“…, jak šťavnatý máte citron atd. Ochutnávejte během mixování a výsledek si dolaďte k obrazu svému. Hummus má být hladký a krémový, díky tahini oříškový, tak akorát slaný, a já ho radši maličko kyselejší.
3. Nakrájejte si cibuli a česnek na kostičky, k přípravě kořeněné cizrny.
1. Krémový hummus dejte do mísy nebo ho rozdělte podle počtu porcí. My ho jíme dohromady, případně si ho dáváme každý k sobě na talířek.
2. Na olivovém oleji do sklovata opečte cibuli. Zabere to asi 5 minut. Pak přidejte česnek, promíchejte a přisypte koření, a dalších 3-5 minut opékejte do zlatova.
3. Pak přidejte datlovou pastu/datle a promíchejte.
4. Přihoďte cizrnu, znovu promíchejte a opékejte do karamelova asi 6-8 minut.
TIP: Nebojte se množství oleje. Je ochucený kořením a bude se krásně vyjímat na hummusu, a celé jídlo ještě o chlup vylepší.
5. Hummus přendejte do misky, lžící uhlaďte a projeďte jím, aby v něm vznikly žlábky, navrště na něj opečenou směs z cizrny a nechte do žlábků zatéct ochucený olej. Je to tak mnohem chutnější.
Hummus můžete jíst jen tak, se zeleninou (mrkev, bílá ředkev, okurka, řapíkatý celer…), s chlebem nebo s pita plackou. Ať vám chutná! :)
Hummus mám hodně rád. Když budete mít cestu do Jeruzaléma, zkuste se zastavit zde:
https://www.jidlonacestach.cz/bistro-ben-sira-hummus-jeruzalem/
Skutečně nejlepší hummus, jaký jsem kdy v životě jedl.
Moc díky za milý tip! :)
Když už si připadáte zajímavá svojí češtinou, tak proč se to nejmenuje „iránskej humus“?
No evidentně si tu nepřipadám já zajímavá svoji češtinou, nevím, jak jste na to přišel. :)) Já jenom píšu a dělám věci tak, jak mě to zrovna baví. Pokud Vás to tankuje, tak si nekažte večer a nenavštěvujte moje stránky.;)
Chcela by som recept na Kimči…ak si ho pripravujete sama, veľmi by na potešilo keby ste zverejnili rcp…pekne ďakujem
Recept na kimči najdete v receptech zde: https://www.zasadnezdrave.cz/recepty/kimci-fermentovana-zelenina-kimchi/. :) Hezký den.
Mňam, tak tohle vyzkouším. Probíhá teď projekt „adaptace rodinných příslušníků na hummus“ a jako hlavní ambasador, ředitel a odpovědná osoba konstatuji, že se akce vyvíjí výborně. Moje mamka ho miluje jen tak (společně vždycky sníme tu sklenici cizrny od Alnatury), ségra ho toleruje v tortille, brácha v salátu a táta na chlebíčky (spolu s uherákem, bože, odpusť to barbarství!). Něco mi říká, že tohle by zvládl i bez uheráku…