Garides bez saganaki
Garides bez saganaki
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Hlavní jídla  

Garides bez saganaki

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

4 porce
15 minut příprava + 25 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Nedá se nic dělat. S tím sluníčkem už na mě přišlo léto. Takže tuhle mám pro vás asi letošní první prázdninovej recept, ve kterým je kromě krevet schovaný celý voňavý a barevný středomořský Řecko!

Dělávali jsme ho dřív i na kurzech vaření, a přesně si vybavuju, jak jednou někdo během jeho přípravy prohlásil: „Takže to je vlastně takový lečo…!“ A všichni jsme vyprskli smíchy, protože už to bylo druhý jídlo, co bylo na kurzu překřtěný – mrkvová polívka se sušenýma rajčatama byla totiž prej taková „lepší svíčková“. :D Byla to boží skupinka! :)) Tohle na vás fakt zbožňuju, že se kromě vaření neskutečně nasmějem!

No, a já se tehdy těšila, až to saganaki celý doděláme, zapečem, a pak utrousim: „Na lečo dobrý ale, ne? Co?“ Tušila jsem, že se budou do jednoho zase volizovat až za ušima! A měla jsem naštěstí pravdu. Všichni se totiž shodli na tom, že takhle dobrý „lečo“ ještě v životě nejedli! :) A tak si myslím, že by tu tenhle recept neměl chybět.

Kromě toho se mi nedávno na jinej kurz vaření přihlásila Lenka Šíchová z rodinný farmy Bon Lait, která se specializuje na chov čistokrevných sánských koz, což je plemeno, který je vyšlechtěný ve Francii a vyniká tím, že minimálně zapáchá typicky kozím aroma. No, a Lenka mi jako překvápko přivezla ochutnávku v podobě několika druhů jogurtů a sýrů ve slaným nálevu, který jsou dneska už k dostání i v Albertu a Globusu, a taky v Bille. Tak se vám to bude dobře shánět, protože proč vám to hlavně píšu! Ty kozí výrobky jsou boží! A ten slanej kozí sýr v nálevu je v tomhle receptu ještě o kus lepší než Feta!

Myslím, že je to tím, že je ta omáčka díky pálivým paprikám pikantní a díky bylinkám odlehčená a ten sýr je parádně krémovej a chutnej. Takže když mě Lenka požádala o recept s tímhle jejich sýrem, karta padla na Garides saganaki, protože sem to padne jako ulitý!

Jak na Garides saganaki

Garides jsou řecky krevety a saganaki je kromě defakto“ řeckýho smažáku“ – nejlepší je ze sýra Graviera naloženým v Ouzu [uzo] – hlavně taková malá litinová pánvička, kterou jsem si nevím proč vlastně ještě nikdy z Řecka nepřivezla. Příště to napravím! Nicméně proto, že dělám tyhle „krevety v leču“ v normální pánvi, říkám týhle verzi Garides bez saganaki.

Tradičně se krevetový saganaki dělá taky s Ouzem, což je asi nejznámější anýzová pálenka na světě, a taky národní řeckej nápoj. Ale protože ne všichni milujou Hašlerky, dobrý suchý víno je u nás snadno dostupný a je to s ním skvělý, dělám tenhle recept s bílým vínem.

Jednou jsem jedla garides saganaki i s Retsinou. To je zas řecký bílý víno, který obsahuje borovicovou pryskyřici, a tak má taky specifický aroma. A to vzniklo vlastně docela náhodou během utěsňování lahví s vínem. Aby do nich neproniknul vzduch, olepily se hrdla navíc pryskyřicí, která se pak trochu uvolnila i do vína. Je to zajímavá chuť a vůně, já to mám ráda, ale zase to nemusí sedět každýmu. A tak tyhle varianty a hry s alkoholem nechám na vás.

Bylinky můžete použít podle nálady a dostupnosti, ale určitě byste neměli vynechat sušený oregáno, který najdete snad v každým řeckým jídle. Já pak ráda přidávám čerstvou mátu a hladkolistou petrželku, ale můžete klidně sáhnout i po koriandru a šmrncnout to lehce do Asie. :) Ta pikantní chuť paprik s tím funguje taky moc pěkně.

Pokud by vás zajímalo víc informací o krevetách, může se vám hodit můj starší článek: Krevety – garnáti, garnely, gambery, scampi? A fotonávod, jak je nejlíp očistit a oloupat.

A důležitá informace na závěr! :) Nejlepší jsou Garides bez saganaki s čerstvě upečenou rozmarýnovou fokáčou z kvasu s černýma pečenýma olivama. Recept na ní najdete taky tuhle v odkazu.

Recept vznikl ve spolupráci se značkou Bon Lait.

Suroviny:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 4 větší rajčata
  • 2 pálivé papriky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce čerstvé máty
  • 300 g krevet
  • 2 kozí sýry ve slaném nálevu Bon Lait (nebo sýr feta)
  • 1 hrst hladkolisté petrželky
  • sůl
  • pepř

Příprava:

1. Oloupanou cibuli rozkrojte na půl a nakrájejte ji na drobno, a česnek jakbysmet.

2. Rajčata rozpulte, vyřízněte jim tvrdý klínek po šťopce a nakrájejte na kostičky.

3. Papriky nakrájejte zešikma na tenká kolečka.

4. Čerstvou mátu a petrželku naseketje nadrobno.

5. Krevety oloupejte tak, aby jim zůstal poslední článek s ocáskem. Pěkně tak v jídle vypadají a budou se vám i dobře brát do ruky, pokud teda jíte rádi krevety rukama jako já.

Připravte si troubu, v závěru receptu budete dávat pánev s rajčatovou směsí a krevetami zasypané sýrem zapéct pod gril.

Postup:

1. Na rozehřátém olivovém oleji opečte cibulku s česnekem dozlatova. Na mírném stupni to zabere asi 5 minut.

TIP: Aby se vám česnek nepřipálil a nezhořknul, protože je drobnější než kostičky cibule, přidejte ho k cibuli až po chvilce, co už ji lehce opékáte (po cca 3 minutách).

2. Přilijte víno a občas směs promíchejte. Vařte tak dlouho, dokud nevyprchá alkohol (to ucítíte). Potrvá to asi 4 minuty.

3. Pak přidejte rajčata a papriky, opepřete, zamíchejte, potom přisypte oregáno a mátu a znovu promíchejte. Vařte asi 5 minut a redukujte tekutinu (zbytek vína, vodu z rajčat a paprik…).

4. Na směs vyskládejte oloupané krevety a zasypte rozdrobeným kozím sýrem (nebo fetou).

5. Pánev přendejte do rozehřáté trouby a celý obsah zapečte. Dejte tomu maximálně 3 minuty. Ať nejsou krevety vysušené, ale šťavnaté a křupavé.

Doporučuju přikusovat čerstvou kvasovou fokáču nebo libovolnou křupavou bagetku… Dobrou chuť! A dejte vědět, jak vám chutnalo. Já to zbožňuju! :)

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Pusto a prázdno. Bez vašich komentářů je tu strašně smutno...

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!