Banánový chlebíček bez cukru
Banánový chlebíček bez cukru
Jana Králiková - 'ZÁSADNĚ' ZDRAVĚ Brunch   Dezerty  

Banánový chlebíček bez cukru

číst dál

Hodí se pro

Neobsahuje

1 srnčí hřbet (31 × 11 cm)
10 minut příprava + 70 minut postup
Jednoduchý Jednoduchý

Tohle je kromě výroby domácí skořicové zmrzliny nejlepší způsob, jak zužitkovat přezrálé banány. Alespoň u nás doma, pokud je teda ještě nerozmixuju do čoko-banánovýho termixu, který připravuju podobně jako vanilkovo-tvarohový dort, anebo jen tak s mlékem/kefírem na banánový koktejl. Bánánový chlebíček bez cukru s rozinkama je ale taková moje podzimní jistota!

Přezrálé (nikoli nahnilé) banány s hnědými ťupkami na povrchu slupky určitě nepatří do koše. Báječně se totiž hodí do podzimního banánovýho chlebíčku.

Pokud sháníte perfektní formy na pečení, kde se vám žádný koláč 100% nic nepřichytí ani když je nevymažete (slibuju), můžete využít můj slevový kód JAJA10 na nepřilnavé plechy a formy Eaziglide (bez PFOA)

Nezralé zelenožluté banány jsou některými považovaný za „zdravější“ díky nižšímu obsahu přirozených cukrů a vyššímu obsahu rezistentního škrobu, kterýmu se nepřesně říká „dietní vláknina“. Rezistentní je proto, že projde naším zažívacím traktem v podstatě beze změny, tzn. že je rezistentní vůči trávení, takže funguje podobně jako nerozpustná vláknina.

A právě tenhle škrob se u zralých banánů mění na cukr a škroby stravitelný, a proto jsou sladší a do tohohle receptu se kvůli tomu tak skvěle hodí! :)

Ale ve finále je důležitý spíš to, že tak jako tak jde o přirozenou biochemii, která se v surovinách běžně odehrává právě třeba během procesu zrání, a tak jsou banány zdravý v každý podobě…

Míň zralý – nesladký – banány se vám můžou hodit jako svačinka v kabelce, protože vás díky míň sladký chuti a rychlý energii můžou právě díky rezistentnímu škrobu víc zasytit.

Suroviny:

  • 4 přezrálé banány
  • 3 vejce od šťastných slepiček
  • 100 g Ghíčka (nebo másla)
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • 1/2 lžičky skořice pravé
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 230 g celozrnné (špaldové) mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva (používám od Alnatury)
  • 100 g rozinek
  • (2 hrsti pistácií, nemusí být)

Příprava:

1. Oloupejte a v míse rozmačkejte na kaši (nebo vyšlehejte v robotu šlehací metlou) tři zralé banány a smíchejte je s celými vejci. Čtvrtý banán zatím nechte stranou.

2. Do směsi přilijte rozehřáté přepuštěné máslo (ne horké, ale zchladlé na pokojovou teplotu) a vše vyšlehejte do pěny.

Na šlehání používám robot KitchenAid anebo Ankarshrum. Na všechny pomocníky do kuchyně mám pro vás 10% slevu při zadání kódu JAJA10 na webu traminal.cz. I na vysnění Vitamix!

3. Pak smíchejte sůl a koření s odváženou a prosátou moukou, jedlou sodou a kypřicím práškem a všechno velmi důkladně promíchejte především kvůli kypřicím látkám.

4. Do vyšlehané pěny přihoďte rozinky, případně ořechy (pistácie), promíchejte a na závěr přisypte suché suroviny, které jemně vmíchejte do mokrých.

5. Rozehřejte troubu na 170 °C na horní a spodní ohřev bez horkého vzduchu.

Postup:

1. Do nepřilnavé formy anebo do řádně vymazané zaprášené moukou (či vyložené pečicím papírem) vlijte těsto.

2. Oloupejte poslední banán, rozřízněte ho podélně napůl a vmáčkněte lehce do těsta tak, aby příliš nekoukal a nepřipálil se. Jak bude těsto růst, bude banán vytlačovat více na povrch, kde zároveň krásně zkaramelizuje a vytvoří ozdobu.

3. Pečte asi hodinu při 170 °C, potom nechte chlebíček ve formě při pokojové teplotě zcela vychladnout, vyjměte ho z formy a nechte si chutnat!

Jana Králiková - ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Probíhá tu diskuze! Píšeme si k tématu, mimo něj, cokoliv :)

  1. Dobrý den,
    nikdy jsem žádný jiný nedělala a od samého začátku jedu podle vašeho receptu. Musím říct, že ačkoliv si hodně lidí spojuje „zdravé“ s něčím, co není dobré, tak tomu tak vůbec není v tomto případě. Dokonce si ani nedokážu představit, že by chutnal jinak a že by se do něj měl přidávat další cukr, protože je sladký až dost.
    Teď mě jen mrzí, že kojím a musím s konzumací čekat do dalšího dne, protože to je očistec ho udělat a hned si ho nedat 😂
    Místo pistácií dávám vlašské ořechy. 🙂

    Děkuji moc,
    Pavlína

  2. No nevim. Na tych talirkoch to v reze nevypada zrovna vabne. Tieto ‚zdrave‘ verzie su unavne.

    • Pokud se Vám recept nelíbí, nemusíte podle něho péct. :) Mně připadají zase únavné komentáře tohoto typu. Banánový chlebíček je bez cukru sladký dost a celozrnná mouka ho pouze obohacuje svou chutí a maximálně o krapet vlákniny navíc. Toť vše. Prima den!

  3. Moc děkuji za recept, je to opravdu perfektní a všem doma chutná!

  4. Chlebík je výborný, vláčný, není vůbec suchý. Určitě zase upeču. Možná přidám vlašské ořechy.

  5. Milujeme ho :)

  6. Super mňamka, děkuji :)

  7. Zkusila jsem místo špaldové mouky dát pohankovou a místo rozinek slunečnicová semínka a výsledek byl famózní. Moc děkuji za recept ❤️

  8. Tak tenhle banánovej chlebík je pecka největší! Ani se nestačím vzpamatovat a už je snědenej. Teď máme období, že ho dělám i dvakrát týdně. Nejdřív jsem se bála toho muškátovýho oříšku, ale pozvedne to o level výš..stejně tak ghíčko. Občas přidám i ořechy – kešu nebo vlašáky..
    Moc děkuju za naprosto fantastickej recept!! Ať se daří!

  9. Výborný recept, méně sladký ,ale zásadně zdravý ?
    Kolik prosím dát kokosového oleje ? Ghí mi už dochází tak pro příští pečení .

  10. Dneska jsem zkusila, akorát jsem tam nedala žádný tuk a skořici, ale dala jsem to do dortové formy a nahoru nalamala pul tabulky čokolády. Až vychladne rozkrojim a dám kysanou smetanu ? recept skvělý děkuji.

  11. Uzasny a jednoduchy recept i pro jinak buchtove neplechy! Zadny banan uz tak nikdy neprijde nazbyt ☺️

  12. Výborný chlebíček, moc děkuji za recept!
    Místo rozinek přidávám hrst drcených kakaových bobů a můžu jenom doporučit.

  13. Lze místo ghí použít klasické máslo?

    • Dobrý den, ano, lze. Já někdy používám kokosový olej. Másla možná bude potřeba jen trošičku víc, je to 82% tuk… uvidíte! Ghí používám spíš, protože je zbavené bílkovin a při pečení se nepřepaluje.

  14. Dělám jej už od publikování receptu. Nemá chybu. Je prostě peckový.

  15. Miluju banánový chlebíček a marně jsem hledala recept na domácí verzi, která by mi chutnala, až tenhle od Vás je konečně ta láska na první pohled nebo tedy první plátek! Jen jsem místo ghíčka dala oříškové máslo a výsledek luxusní!

  16. Dobrý den, banánových chlebíčků jsem poslední dobou upekla spoustu a chtěla vyzkoušet nějaký nový. Přiznám se, že příště tam budu muset mixnout pár datlí nebo přidat aspoň trošku něčeho sladkého, na můj vkus je až příliš bez cukru :-( Je teda pravda, že místo rozinek jse použila nasekané sušené meruňky, mohlo by to s rozinkami být sladší?Vyběhl ale parádně a vypádá efektně.

  17. Tenhle chlebíček je úplně nejlepší ze všech, které jsem zatím zkusila (a že jich bylo hodně). Pokaždé se podaří, je nadýchaný a i když je bez cukru, je sladký tak akorát. Moc děkuji za recept!!!

  18. Strašně mastné, měla jsem dát méně tuku.

    • Pokud to tak cítíte, pak asi ano. :) Já podle svého receptu chlebíček nijak zvlášť mastný nemám.

  19. Chlebíčky peču dle návodu už víc jak rok. Žádný jiný banánový chlebík už nedělám. Manžel i 3.5 letý syn jej milují. Já stěží kdy ochutnám. Strašně rychle zmizí.

    • Díky, Karolíno, mám radost, že Vám recept chutná. :)

  20. Děkuji za výborný recept. Část mouky jsem nahradila mletými vlašskými oříšky a moje roční Markétka včera na posezení čtvrtinu snědla, takže měl úspěch :)

    • To je skvělá obměna, jsem ráda, že se Vám recept hodil, Terezko. :)

  21. Je úžasný, konečně se mi Banana bread povedl! Na víc s cukrovkou cukr nesmím a o to líp, že tam není! Zařazuju do svých vyzkoušených a výborných receptů a jdu se na blog koukat po dalších.

  22. Ahoj,ja ho dneska delala poprve a je uzasny,krasne nadychany,jiny uz delat nebudu???‍♀️

    • Ahoj Šárko, moc děkuju! Jsem ráda, že Ti chutnal a povedl se. :)

  23. rozinky? TO je překvapení, jinak recept znám, teda podle gramáže a počtu kusů, s kokosovým olejem místo ghíčka, takže žádná velká inovace

  24. Zdravím, já použila místo ghíčka máslo, vejce byly použité studené, rovnou z lednice a i tak se mi chlebík povedl.
    Děkuji za super recept!

  25. Dobry den Jano. Chtěla bych místo ghí použít máslo. Mohu použít stejné množství jako ghí? Bude to mít vliv na výslednou nadýchanost chlebíčku?
    Hezké vaření
    Katka

    • Dobrý den, s dovolením se připojím k Vašemu dotazu. Také doma nepoužíváme ghí – místo něj dávám máslo, ve stejném množství, jaké je zde uvedeno u ghí. Rozpustím, nechám volně zchladnout a snažím se z hladiny odebírat pěnu, která se na něm vytvoří po rozpuštění. Nevím, jestli to má na věci nějaký vliv, ale zatím mi nikdy chlebík nesplaskl (ťuk ťuk). Až s tímto receptem je chlebík podle mých představ a úžasně chutná – děkuji za něj :-) Ať se dař´í!! Natálie

    • Díky, Natálko, za doplnění, mám radost, že Vám recept i tak chutná. :)

    • Dobrý den, Katko, nebude. Taky používám někdy máslo, vlastně mi s ním přijde i o trochu lepší. Jen jsem nemohla mléčné výrobky a první recept jsem dělala s Ghíčkem. :)

  26. Dobrý den, postupovala jsem podle receptu,ale chlebicek se srazil/nevybehl. Mate prosím nejakou radu?Chutove je ale vynikající.

    • Dobrý den, Klárko, jsem ráda, že Vám alespoň chutná. :) Proč se chlebíček srazil i přesto, že jste postupovala podle receptu takhle na dálku bohužel nevím… Já ho mám nadýchaný, jinak bych se o recept nedělila. Napadá mě, neměla jste vajíčka přímo z lednice? Nepoužila jste ghee/máslo moc teplé? Byla trouba opravdu předehřátá dopředu a nebyla tak proluka mezi výrobou a pečením příliš dlouhá? Pak těsto s jedlou sodou i bohužel s práškem do pečiva někdy splaskává… Kdyžtak zkuste kouknout sem do článku: https://www.zasadnezdrave.cz/blog/jak-pect-a-varit-podle-receptu-aby-se-vam-to-povedlo/, kde jsem popsala různý důvody nezdarů při vaření/pečení podle receptů. Prima den! :) J.

Přidat konimentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kurzy vaření Přidejte se!

Můj Instagram Jája frčí na Instáči, hlavně teda piští na stories

Ahoj, jmenuju se Jana. Jsem hodná. Nutriční gastronomka.

Zásadně zdravě – Jana Králiková

Zásadně zdravě O jídle. O zdravém těle. O zdravém rozumu. A taky o životním stylu, který vás bude bavit.

Tady máte dort. Dortem nic nezkazíš. Říkali.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Zásadně zdravě – Jana Králiková

Děkuju. Že jste to se mnou došmrdlali až sem.

Zásadně zdravě – Jana Králiková
Vietnam s Jájou - od 6. do 16. března 2019 Do Vietnamu!
Kuchařka Gastrokroužku - Spojilo nás jídlo Kuchařka tady!
Food blog roku - Hlasujte tady! Hlasujte tady!