Kromě toho miluju cestování a jídlo, protože poznávání a objevování cizích tradic, kultur, historie a gastronomie mě v životě i v práci ovlivňuje a inspiruje asi vůbec nejvíc. Taky ráda fotím, a pak to všechno sypu k sobě na blog, Instagram a Facebook.
Jsem holka z Prahy, co se jednoho dne rozhodla, vzít život do vlastních rukou. Holka, co si v sedmadvaceti uvědomila, že už ji nebaví žít tak, jak se od ní očekává. Holka, která si prostě dovolila být jednou pro vždy šťastná.
A tak se ze studentky kunsthistorie, svýho času PR manažerky architektonicko-designérskýho studia, personalistky a konzultantky v inovační firmě, stala Jája ze Zásadně zdravě.
- bloguju od jara 2011 – Jakorybicka.cz
- svýmu zásadně zdravýmu projektu se věnuju na plný úvazek od léta 2014
- v roce 2015 a 2016 jsem vyhrála v soutěži Food Blog roku kategorii Kulinární cestování a v roce 2017 i kategorii Foodstyling
- od roku 2017 jsem „kuchta s papírem„
- v roce 2018 jsem se stala jednou z autorek kuchařky Gastrokroužku – Spojilo nás jídlo a nafotila jsem „cukrářskou bibli“ Moderní veganské dezerty
- v roce 2018/2019 jsem se umístila na 2. místě v hlavní kategorii Food Blog roku a vyhrála jsem kategorii Insta Food
- v únoru 2020 jsem se stala mámou, víc v životě už rozhodně nedokážu
- OMYL! Od března 2023 jsem mámou dvojnásobnou a je to celý NEJVÍC!
- v září roku 2023 jsem se stala jednou z deseti foodblogerů desetiletí v Česku. A mám z toho radost!
Víte, co mi na hře jménem život připadá asi vůbec nejtěžší? Najít v ní svou roli. A protože život je už z definice živej a já jsem hráč a žít mě prostě baví, hledám v tý hře svoji roli dnes a denně.
A proto ráda objevuju nový možnosti, učím se, kazím věci, a pak je zase „zvládám“, naslouchám sobě sama i druhým, a dělám hlavně to, co mi dává smysl a nejlíp, jak dovedu.
A proto jsem si k vysoký v oboru teorie umění dostudovala výživový poradenství, který mě vždycky strašně zajímalo a lákalo, a chvíli vedla praxi, abych zjistila, že není všechno jen o “zdravý výživě”, kaloriích a glykemickým indexu.
A taky Life Style koučink, abych přišla na to, že nevědět si s něčím rady v hlavě je mnohdy horší, než sníst levnou bonboniéru na posezení.
A pak taky kuchařinu, abych zjistila, že makat v kuchyni není vážně žádná brnkačka, ale pořádně náročná práce. Že být šéfkuchař znamená být víc manager, než kuchař, a to mě vlastně vůbec neba. A že být dobrý kuchař neznamená umět houskový knedlíky a guláš.
Kuchařské stáže:
- 2015: Sasazu (Bib Gourmand) – Shahaf Shabtay
- 2015: Grand Cru – Jan Punčochář
- 2016: Eska Karlín (Bib Gourmand) – Martin Štangl
- 2017: Naše Maso – František Kšána ml.
- 2018: La Degustation Bohême Bourgeoise (Michelin star) – Oldřich Sahajdák
Všechno tohle ale muselo někde začít, no, že jo? Dost možná, že už když jsem byla malá, a díky svým nemocem (alergiím, astmatu a atopickýmu ekzému) jsem nesměla jíst ani dělat spoustu věcí…. A dost možná, že tomu pomohl blog Jakorybicka.cz, kterej jsme v roce 2011 založily s mojí nejlepší kamarádkou Karolínou, a díky kterýmu mi postupem času došlo, co mě v životě baví nejvíc a čím chci být, „až jednou vyrostu“. Anebo spíš tímhle vším dohromady. Vším, co mě v životě potkalo a ovlivnilo.
A díky tomu tady dneska s váma sdílím i tyhle řádky, a všechno krásný, co k mýmu zásadně zdravýmu životu patří.
Díky vám, že jste tu teď se mnou! :)
tyhle recepty už nechci číst v noci, ten hlad co jsem dostal je peklo
:D Děkuju, Karle, vykládám si to jako pochvalu. :)
Ahoj Janičko, tak já jsem si říkala, že se kromě Instagramu v novém roce už konečně překliknu na Tvůj blog a musím říct, že KONEČNĚ jsem se k tomu dokopala! Máš to tady moc pěkný a kupodivu ono je to vážně o zdraví, já jsem si vždy myslela, že je to „zásadně zdravě“ myšleno ironicky, omlouvám se :-) Já totiž taky děsně ráda jím, ale v mém věku už mi to tak nespaluje a tak si dávám další závazek, že zkusím podle Tebe někdy uvařit, protože to vypadá chutně, lákavě a organizmu prospěšně. Já už dlouho do zdejších woků nechodím, protože jsou asi fejkový, strašně přechucený (asi glutamánem?) a není mi po tom jídle dobře, ale co tady vidím, tak Tebou nafocená a uvařená vietnamská jídla vypadají úplně jinak, tak čistě a s plnou lahodnou chutí – teda tu chuť asi neposoudím, budu to muset zkusit sama. Jestli ty suroviny všechny seženu a nezkrachuju na tom :D
Ahoj Jani,zrovna bych nekoho takového jako Ty potřeboval.Sedim na Phuketu a čtu Tvoje příspěvky.Kdyžtak se ozvi…Jarda.
Ahoj Jardo, jsem ráda, že Tě moje články zaujaly. Ať se daří a užívej thajský sluníčko! :) J.
Tak jako spousta veci v zivote, i tohle bylo uplnou nahodou a…laska na prvni pocteni :-) Diky!
Diky z prekrasnou stranku, recepty a tipy. At se vam
moc a moc dari! :-)
Konecnee jsem nasla stranku o jidle, ktera me strasne zaujala. Zboznuji Vietnamskou kuchyni, tak jsem rada, ze si budu moci konecne neco ukuchtit i doma :)
At se dari, K
Jé! Kate, moc děkuju, to mě moc těší! Tak ať se Ti podle mých receptů dobře vaří! ;) J.
Dobrý den. Ve Vietnamu jsem byl třikrát a vietnamskou kuchyni miluji. Upřímně Vám závidím i přeji Vaši práci. Pardon, Vašeho koníčka. :-) (Perily jsem vždycky snědl kolik se dalo. Ta chuť a vůně je mi synonymem pro vietnamskou kuchyni.)
Ať se Vám daří.
Dobrý den, Ivane. MOC Vám děkuju! :)
Ahoj Jani,
parádní nový web! Fakt :) Moc děkuji za skvělou práci, kterou děláš pro nás mlsouny, kteří milujeme jídlo a nechceme zemřít v mládí na přebytek cukru a cholesterolu. Jsi mu nekonečnou studnicí inspirace a zábavy a jsem hrdá na to, že tě znám!
T. <3
Thuy, až se vrátím z Vietnamu, tak jdeme na drink. ;) :* Já děkuju, že Tě mám! <3